Hoe ontwikkel je een gezonde relatie met voeding en jouw lichaam?

Milou Borren buiten

Een negatief zelfbeeld, eventuele eerdere (dieet)pogingen om af te vallen en het nastreven van een bepaald ideaalbeeld vormen vaak de basis voor een verstoorde relatie met voeding en ons lichaam. We hebben onszelf bepaalde overtuigingen en patronen eigen gemaakt, die onder andere zorgen voor stress, schuldgevoel en spijt. Hoe kom je los van deze patronen, zodat je weer meer balans gaat ervaren en je weer kunt genieten van lekker eten zonder je schuldig te voelen? Ik neem je in deze blog hierin mee!

Belemmerende overtuigingen over eten

Van jongs af aan leren we al dingen van onze ouders, familie en leraren en tot op de dag van vandaag leren we nog steeds nieuwe dingen van onze omgeving en via het internet. Door de jaren heen hebben we een eigen waarheid gecreëerd over het leven. Zo hebben we ook bepaalde overtuigingen en oordelen over eten en afvallen aangenomen als waarheid.

Herken jij jezelf in bepaalde overtuigingen?

  • Ik zit niet lekker in mijn vel dus ik ga eten, dan voel ik mij beter
  • Ik heb een druk leven dus het is moeilijk om gezond te eten
  • Afvallen lukt mij toch niet, want ik houd van lekker eten
  • Ik heb vaak een etentje of borrel, dus dan is het lastig om bewuste keuzes te maken
  • Ik moet eerst 5 of 10 kilo afvallen voordat ik mijzelf mooi kan vinden
  • Als ik chocolade (of iets anders lekkers) eet, kom ik gelijk 3 kilo aan
  • Om af te vallen, moet ik heel weinig eten

Op het moment dat jij bepaalde overtuigingen als waarheid hebt aangenomen, worden ze een gewoonte. Als jij als waarheid hebt dat je het lastig vindt om bewuste keuzes te maken en je blijft dit constant herhalen, dan wordt dit jouw realiteit.

Herschrijf je verhaal

Word je bewust van al jouw belemmerende overtuigingen omtrent eten en afvallen. Laat alle negatieve overtuigingen en gedachtes, die jou niet meer dienen, los en herschrijf jouw verhaal. Creëer een nieuwe waarheid voor jezelf.

Bijvoorbeeld: ‘voeding is goed voor mij, voeding is mijn brandstof’, ‘ik kan genieten en bewuste keuzes maken tegelijk’, ‘ik bepaal zelf wat ik eet, ik weet wat mijn lichaam nodig heeft’, ‘ik kan mijn droomlichaam manifesteren zonder mijzelf dingen te verbieden’. Kies een verhaal dat bij jou past, dat jou een goed gevoel geeft.

Hoe vaker jij je mind voedt met jouw nieuwe verhaal, des te sneller jouw brein dit gaat aannemen als waarheid en des te sneller je dit ook daadwerkelijk gaat creëren.

Deze shift in jouw mindset en waarheid is essentieel om een gezonde relatie met voeding en met jouw lichaam te ontwikkelen.

Stop met denken in ‘goede’ of ‘foute’ producten

Er bestaan geen ‘goede’ of ‘foute’ producten, het hangt er altijd vanaf hoeveel en hoe vaak je een bepaald product eet. Het gaat altijd om de invulling van het gehele voedingspatroon.

Door het eten van één stuk fruit ben je niet meteen goed bezig, als je de rest van de dag enkel taart of chips eet. Net zoals je door het eten van één punt taart niet meteen slechter bezig bent, als je de rest van de dag de juiste hoeveelheid essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Je hoeft je dus niet schuldig te voelen of spijt te hebben als je een keer een stuk taart neemt of een pizza bestelt. Als je een wat minder bewuste keuze maakt op een dag heeft dit niet direct invloed op jouw proces. Het gaat om balans.

Vers eten, groente en fruit staan natuurlijk veel hoger in de lijst van bewuste keuzes dan bijvoorbeeld fastfood en calorierijke snacks. Zeker met als doel afvallen, dragen calorierijke producten minder bij aan het behalen van je doel, maar vaak zit het probleem ‘m in de portiegrootte en de (negatieve) overtuiging die erachter zit.

Op het moment dat jij gaat denken in labels van ‘gezond’ en ‘ongezond’ gaat jouw lichaam het eten ook opnemen als ‘goed’ of ‘fout’. Jouw lichaam ervaart stress als jij je constant schuldig voelt over wat je eet en als jij constant bezig bent met wat je wel en niet ‘mag’. Kom los van ‘goede of foute’ producten, maar kies bewust. Heb je heel veel zin in die pizza? Geniet er dan ook ECHT van!

Word je bewust van jouw eetgedrag

Het is dus helemaal prima om af en toe eens te genieten van een stuk taart of pizza, maar het gaat erom dat je je bewust bent van wat je wanneer eet en vooral waarom. Leer je eetgedrag en de triggers voor dit gedrag herkennen.

Alles of niets mentaliteit

Herken je dat, dat je een glas wijn drinkt en een handje chips eet op een verjaardag en vervolgens denkt ‘het maakt nu niet meer uit, nu is het toch al verpest’? Deze alles-of-niets-mentaliteit mag je echt gaan loslaten. Nogmaals, als je een wat minder bewuste keuze maakt op een dag of je hebt überhaupt een wat mindere dag, heeft dit niet direct invloed op jouw proces, tenzij er een patroon in zit. Het gaat erom dat je bewust kiest wat je eet en hoeveel je eet.

Emotie-eten

Herken je die eetbuien dat je jezelf helemaal propvol eet, terwijl je dat eigenlijk niet wilt? En je het gevoel hebt er geen controle over te hebben? Vaak is dit het gevolg van stress en negatieve emoties.

Probeer eens bewust stil te staan bij de momenten waarop je geneigd bent tot vluchten in eten. Wat is de aanleiding van dit gedrag? Wat is hieraan voorafgegaan en hoe voel je je op die momenten? Als je dit steeds vaker weet te herkennen, ontdek je mogelijk een patroon. Vervolgens kan je vanuit daar kijken wat je kunt veranderen om dit patroon te doorbreken.

Probeer te luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel in plaats van je te laten leiden door emoties, bepaalde gebeurtenissen of sociale druk. Heb je echt trek of loop je uit verveling naar de voorraadkast toe? Neem je dat stuk taart, omdat je daar echt veel zin in hebt, of omdat dat van je verwacht wordt? Eet je door tot je verzadigd bent of tot je bord leeg is?

Accepteer de keuzes die je maakt en de invloed die ze hebben. Sta erbij stil, overweeg de gevolgen en kies bewust.

Leer luisteren naar je lichaam

Door een lange tijd niet (meer) te hebben geluisterd naar je honger- en verzadigingsgevoel en het überhaupt negeren van signalen van je lichaam, kan het zijn dat je lichaam uit balans is geraakt. Ook door eventuele pogingen om af te vallen of obsessief calorieën te tellen, ben je het contact met je lichaam kwijtgeraakt. Dit maakt dat je misschien niet (meer) goed weet hoe je naar je lichaam moet luisteren. Hoe leer je weer luisteren naar je lichaam?

Check in bij jezelf

Probeer meerdere keren per dag een moment te pakken om even in te checken bij jezelf. Pak bewust een moment om even stil te zitten en jezelf een paar vragen te stellen: Hoe voel je je? Hoe voelt je lichaam? Wat heeft je lichaam nodig op dit moment?

Leer luisteren naar je hongergevoel, dus ga eten als je honger hebt. Leer ook luisteren naar je verzadigingsgevoel. Stop met eten als je vol zit, ook al ben je gewend om je bord leeg te eten of meerdere keren op te scheppen.

Eet bewust

Afleiding in de omgeving kan ervoor zorgen dat je minder aandachtig eet en minder bewust bent van het verzadigingsgevoel. Wanneer je tijdens het eten bijvoorbeeld tv kijkt, op je telefoon kijkt of in gesprek bent, ligt je focus hierop en eet je sneller meer dan gewenst of nodig is. Afleiding zorgt er dus voor dat je minder bewust bent van je verzadigingsgevoel.

Wees bewust tijdens het eten. Eet bijvoorbeeld aan tafel in plaats van voor de tv. Besteed aandacht aan het nuttigen van de maaltijd en je mate van verzadiging. Eet rustig en kauw voldoende. Zo voel je steeds beter aan wanneer je verzadigd bent.

Creëer een vast ritme

Wanneer je met regelmaat leeft, past je lichaam zich aan op dat ritme en raakt daaraan gewend. Op vaste tijden opstaan en slapen (ook in het weekend), geeft jouw lichaam rust en vastigheid. Door het vormen van een vast ritme zal je beter slapen en zal je overdag ook meer energie hebben.

Ontwikkel bepaalde rituelen die je helpen bij het vasthouden van je ritme. Creëer bijvoorbeeld een ochtendritueel voor jezelf: een kop thee, ontbijten, douchen en even schrijven of lezen. Zo start je op een fijne en rustige manier de dag in plaats van te haasten, gelijk achter de feiten aan te lopen en de rest van de dag stress te ervaren. Hoe jij je ochtend start, heeft zoveel invloed op hoe de rest van de dag verloopt. In het eerste uur van de ochtend moet jij aan het roer staan, want dat is het moment dat je de koers van de dag bepaalt.

Hoe ga je om met speciale gelegenheden en sociale druk?

Vaak brengen speciale gelegenheden als borrels en etentjes ook bepaalde stress met zich mee als het gaat om eten en drinken. ‘Ik heb een verjaardag dus is het lastig om bewuste keuzes te maken’ is een veelvoorkomende overtuigingen hierbij. Ook speelt sociale druk vaak een grote rol op verjaardagen en feestjes. Hoe kun je toch je eigen keuzes maken in deze situaties?

Stel je eigen ‘regels’ op

Vind een middenweg tussen ‘te lief zijn voor jezelf’ en ‘te streng zijn voor jezelf’, door afspraken met jezelf te maken en je eraan te houden.

Bijvoorbeeld: ‘Ik heb vanavond een borrel en ik drink maximaal 3 glazen wijn, want daar voel ik me het best bij’. Belangrijkst is dat het afspraken zijn die bij jou passen en waar jij je goed bij voelt in plaats van dat je het gevoel hebt dat je regels opgelegd krijgt. Het is helemaal oké als je ervoor kiest om meer alcohol of snacks te nuttigen, maar ben daar dan ook helemaal oké mee en geniet ECHT van de keuzes die je maakt, zonder je schuldig te voelen.

Denk van tevoren na over hoe jij wilt dat de avond eruit gaat zien. Schiet niet in de stress als het net even anders loopt, maar focus je juist op hetgeen waar jij invloed op hebt en bepaal aan de hand daarvan jouw eigen regels. Jij hebt als enige invloed op wat je eet en drinkt en hoeveel. Niemand anders. Ongeacht wat er op tafel staat en wat er besteld wordt. Je hebt altijd een keuze. Er is geen goed of fout, maar het gaat erom dat je bewuste keuzes maakt waar JIJ je goed bij voelt en niet een ander.

Herschrijf ook hierin jouw verhaal. In plaats van ‘ik heb een etentje/borrel dus is het lastig om bewuste keuzes te maken’, mag je gaan shiften naar ‘ongeacht in welke situatie ik mij bevind, ik bepaal wat ik in mijn mond stop, ik kan genieten en bewuste keuzes maken tegelijk’. Hoe voelt deze laatste?

Stop met aanpassen aan je omgeving

Als mensen kritiek of een oordeel hebben over keuzes die jij maakt, zegt dit vaak meer over hen dan over jou. Je mag deze meningen echt gaan loslaten. Op het moment dat jij je altijd blijft aanpassen aan jouw omgeving, zul je nooit je doelen halen of je eigen leefstijl ontwikkelen.

Iedereen mag een mening hebben, maar jij bepaalt wat je ermee doet. Het gaat om JOU, niet om hen. Alleen JIJ bepaalt wat je eet of drinkt en alleen JIJ hebt invloed op jouw gedrag en leefstijl. Je zult zien, hoe meer jij je aan je eigen ‘regels’ gaat houden en hoe consequenter je hierin bent, hoe meer respect ze zullen hebben naar verloop van tijd. Iedereen moet wennen aan verandering.

Probeer steeds beter te worden in het aangeven van jouw grenzen en trek je niets aan van wat een ander van jou vindt. Jij bepaalt! Blijf dichtbij jezelf en leer om ‘nee’ te zeggen.

Houd van je eigen lichaam

“Ik houd pas van mijzelf als ik 5 kilo lichter ben”… Nee! Wees NU blij met jezelf. Ga van jezelf houden als persoon, om wie je bent. Het gaat niet om de buitenkant.

Er is niks mis met fysieke doelen hebben, maar de eerste stap is onvoorwaardelijk van jezelf en je lichaam gaan houden. Dit gaat niet van de één op andere dag, maar ga hier elke dag mee oefenen. Check elke dag in bij jezelf en voel hoe blij je bent met jezelf. ‘Oké zijn met jezelf en vervolgens open staan voor meer’.

Tenslotte…

Word nooit boos op jezelf. Het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding en met je lichaam is een proces, geef jezelf de tijd om erachter te komen welke keuzes bij jou passen. Het hoeft allemaal niet perfect in één keer, maar luister naar je lichaam en je hongergevoel.

Kies ECHT bewust. Vraag jezelf echt af: Wat wil IK? Wat heeft mijn lichaam nodig op dit moment? Waar voel ik mij het meest goed bij? Laat hierbij echt alle meningen van anderen en die ‘alles-of-niets-mentaliteit’ los.

Ben je geïnspireerd geraakt en zou je hier meer over willen weten? Stuur me een berichtje!

Let's connect:
Meer berichten
Stuur me een bericht